İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in faaliyet raporu sunumunun ardından AKP’li meclis üyesi Güzin Taştekin, rapor ile ilgili eleştirilerde bulundu. Yarım kalan proje iddialarına yanıtı CHP’li meclis üyesi Arsal Arısal verdi. Arısal, “Güzin Hanım hep algı yaratmaya çalışıyor. İlk faaliyet raporu konuşulduğu zaman biz burada bir matris üzerinden bilimsel bir yaklaşımla nasıl bu işlerin yapılacağına dair bir sunum gerçekleştirmiştik. Hem mevcut arsalarımızı nasıl değerlendireceğimizi hem de elimizdeki yapıları nasıl değerlendireceğimizi anlatmıştık. Öncelikle atıl durumda olan yapı stoğunun çok fazla olduğunu gördük ve bunların kullanılabilir hale getirilmesini söyledik. Önemli olanın her yere beton dökmek olmadığını defalarca söyledik.
“STRATEJİK PLAN BAŞKA BİR ŞEY”
Elimizdeki arsaları alıyoruz ve elimizdeki arsalara göre yatırımlarımızı nasıl gerçekleştireceğimize karar veriyoruz. Bir tanesi seçim bildirgesi bir tanesi stratejik plan. Bunu karıştırmamak gerekiyor. Büyükşehir Belediyesinin de neleri sayıp sayıp 10-15 yıl yerine getiremediğini biliyoruz. Biz bu stratejik planı yaparken elimizde 4-5 ana proje vardı. Sürdürülebilir bir mimari yaklaşımın nasıl olacağını ortaya koymak istedik. Bunu ilk faaliyet raporu zamanında da söyledik, stratejik planı açıklarken de söyledik. Yapılamayan projelerden biri Kuşaklar Arası Yaşam Merkezi, Fethiye Caddesi, kreşler, kütüphaneler gibi kent için önemli olan kentsel tasarım projeleri vardı. Bunlar öncelikli olan projelerimizdi.
“EKONOMİ ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKİYOR”
Bunların bir kısmını gerçekleştirdik bir kısmını önümüzdeki zamanlarda gerçekleştireceğiz. Bir kısmını da gerçekleştiremedik. Bir kısmının projelerini gerçekleştirdik; inşaatını gerçekleştiremedik. Neden gerçekleştiremediğimiz de çok ortada. Biz ilk yola çıktığımızda Kuşaklar Arası Yaşam Merkezi için 15 milyon gibi bir bütçe planladık. Bir pandemi patladı ardından ekonomik kriz. Şu anda 75 milyona yaparsak orayı öpüp başımıza koymamız gerekiyor. İnşaat maliyetleri 5 katına kadar arttı. Bunların bir kısmının ekonomi üzerinden değerlendirilmesi gerekiyor.
“FETHİYE CADDESİ ÖRNEK BİR PROJE”
Yaşadığımız ekonomik kriz sebebiyle bazı öncelikler belirledik. Mesela kreşler bu önceliklerimizden biri. Kadının hem sosyal hayatta hem iş hayatında daha etkin olabilmesi için 5’inci kreşimizin de temelini atacağımızdan dolayı bu alana önemli bir katkı koyuyoruz. Fethiye Caddesi de bu önceliklerden bir tanesiydi. Yarışma ile yapılan bir iş. Bu bir mesajdı aynı zamanda. Yapılıp yapılıp uygulanmayan, çöpe atılan yarışmaların olduğu bir ilde katılımcı bir anlayışla bir proje üretmek; üstelik sadece jürinin değil bunun yanında halkın da katılımını önemseyerek Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Halk oylamasıyla bu yarışma sonlandırıldı. Sonrasında da birçok yarışma bizi örnek aldı. Doğrusu vardır, yanlışı vardır. O ayrı bir durum.
“ALTYAPI ÇALIŞMALARI YAPTIK”
Faaliyet raporunun Fen İşleri ile ilgili ilk sayfasına bakın: altyapı çalışmaları diyor. Altyapı çalışmaları bir ilçe belediyesinin sorumluluk alanı değil. Fakat bunu biz yapıp tamamlamak durumunda kaldık. Bu projeyi her şeye rağmen düzenledik, gerçekleştirdik. Bunun yanında eğitime olan ihtiyaçlardan dolayı bir takım projeler gerçekleştirdik. Projelerimizi bu yönde değiştirmek zorunda kaldık. Çünkü ekonominin geldiği nokta bizi bu alana zorladı. Bu yıl ikinci kütüphanemizi de açtık. Bunlar küçük ölçekli kütüphaneler. Daha büyüklerinin olması gerekiyor. Kocaeli’nin İzmit’in daha büyük kütüphanelere sahip olması gerekiyor. Gençlerin bu kütüphaneleri nasıl yoğun kullandıklarını gidip görebilirsiniz. Bunun da örnek olmasını diliyorum.
“DÜŞÜNÜLMESİ GEREKİYOR”
Yeni Cuma dediniz. Yeni Cuma 2022 Mayıs’ta açık ihale ile yapıldı. Kurul sürecinden geçen bir proje. Burada Sedaş’ın bir trafo isteği oldu. Özellikle koruma kapsamındaki bir alan için çok büyük bir trafonun yer almasını istediler. Bundan dolayı trafo kısmı yarım kaldı. Açık ihale ile bir müteahhit tarafından alındı. Yalnız iş bitirilemedi ve biz işi feshetmek zorunda kaldık. İş cezalarıyla birlikte feshedildi. Mesela Yürüyüş Yolu’nun açık ihale yerine 21B’den yapılması yanında buranın açık ihale yapılması ve cezasının kesilip müteahhitte uygulamanın sonlandırılması. Bunun da ayrıca düşünülmesi gerekiyor.
“GÖLKAY PARK TAM BİR GECEKONDUYDU”
Bununla birlikte Gölkay Park dediniz. Gölkay Park sizin döneminizde yapılan tam bir gecekonduydu. Bu gecekondunun ya yenilenmesi gerekiyordu ya yenilenmesi gerekiyordu. Bir işletmeciye verilmiş, aykırı imalatların yapıldığı bir yapı haline gelmişti. Orasına burasına eklemeler yapılmış, güvenlik unsurları göz ardı edilmiş. Bu binayı bizim onarmamız demek oraya daha fazla gereksiz para harcamamız demekti. Dolayısıyla Gölkay Park bundan dolayı yenilendi. Orası çok özel bir yer ve daha iyi bir yapılaşmayı hak ediyor. Ayrıca Ekopark tam bir mezbelelikti. Kullanılamaz atıl alanlar üretmişsiniz. Tabi ki yenileyeceğiz. Bir sürü atıl bina üretmişsiniz. İnsana yatırım yapıyoruz. Bütün engellemelere, olumsuzluklara rağmen yaptık bir bu projeleri. Yapmaya da devam ediyoruz” dedi.