İzmit Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısının ikinci birleşiminin birinci oturumu gerçekleşti. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in başkanlığında gerçekleşen meclis toplantısında 2022 yılına ait faaliyet raporları kamuoyuna sunuldu.
“BİZİM YAPTIKLARIMIZ PARKTAN FAZLASI"
Faaliyetler ile ilgili bilgi vermeye devam eden Başkan Hürriyet, “Mevcut vitamin duraklarının zamanla tahrip olması sebebiyle daha büyük ve daha kullanışlı olacak şekilde “Çınar Satış Noktası “ tasarladık. Tüysüzler otopark alanının karşısında muhtarlık binasının yanında ve Gölkay Park Yeni Nesil Yaşam Alanı’na halka açık tuvaleti yine belediye öz kaynaklarıyla yaptık. Fen İşleri Müdürlüğü atölyelerinde öz kaynaklarımızla ürettiğimiz çiçek ünitesi Ekolojik Yaşam Bahçesinde faaliyet göstermeye devam ediyor. İzmit Belediyesince İnönü Caddesi ile Velibaba Sokak kesişim noktasında, modern bir taksi durağı ile 5 adet ATM ünitesinin yapımını tamamladı arkadaşlarımız. Kentimize baktığımızda çoğu niteliksiz pek çok park denen yapılar vardı. Ama onlara park deyince bizim yaptıklarımıza park diyemeyiz. Ayıp olur.
“14 YENİ YAŞAM ALANI KAZANDIRDIK”
Şehit Pilot Üsteğmen Kadir Hasan Tanrıverdi Parkı, Eski Taş Ocağı Parkı, Saadettin Yalım Parkı, Hatipköy Parkı, Ağaköy Parkı, İzmit Lavanta Parkı, Malta Sosyal Yaşam Alanı Ve Gülümse Kafe Malta, Şehit Deniz Üsteğmen Selçuk Esedoğlu Parkı, Orman Okulu Doğa Eğitim Kampüsü, Şehit Eren Bülbül Parkı, Ebe Nermin Kalaycı Parkı, Kabaoğlu Nebi Korkmaz Parkı, Gündoğdu Kent Bahçesi Parkı, Şehit Tümgeneral Polad Haşimov Parkı olmak üzere İzmit’e 14 yeni yaşam alanı kazandırdık.
“BELEDİYENİN ÖZ KAYNAKLARI İLE HARİKALAR YARATILIYOR”
Tabi bu sosyal alanların yanı sıra, eskiden park olarak anılan ama park demeye gerçekten utandığımız alanları da eskisi gibi bırakmadık. Fen İşleri Müdürlüğümüzün atölyelerinden bahsedip, Park Bahçeler Müdürlüğümüzün atölyelerinden bahsetmemek olmaz. Burada da personel arkadaşlarımız belediyemizin öz kaynaklarıyla harikalar yaratıyor. Pek çok parkta önceden dışarıdan alınan çoğu oturma grubu, kamelya, kedi ve köpek evleri, pergola, piknik masası ve daha bir çok şeyi kendileri yapıyorlar. Yine pek çok sosyal alanımızdaki süslemeler, sokak güzelleştirme envanterlerini, dışarıdan satın almamıza gerek olmadan kendileri hallediyorlar.
“HALKIMIZIN BEĞENİSİNE SUNDUK”
İzmit Çilek Köy Projesi, Çayırköy Mahallemizde bulunan yaklaşık 8 bin m2 lik alana 24 bin Çilek fidesi dikimi yaptık. İnşallah bu sene halkımız ile beraber hasadını yapacağız. Üreten belediye vizyonu ile yolumuza devam ediyoruz. Geçtiğimiz sene Hayvan Pazarımızın orada 100 m2’lik üretim çadırında 6 bin kg istiridye mantarı üretimi yapılmıştır. Elde ettiğimiz ürünlerin bir kısmını Çınar Halk Markette sattık, ama büyük bir kısmını da mahallelerde vatandaşlarımıza ve ihtiyaç sahiplerine dağıtımını gerçekleştirdik. Emirhan mahallesinde bulunan yaklaşık 3 dönüm alana balkabağı tesisi kurularak elde edilen 1500 kg ürünü Sosyal Tesisleri Gülümse Kafeler aracılığıyla halkımızın beğenisine sunduk.
“240 BİN KG ÜRÜN ELDE ETTİK”
Arızlı Kulfallı Mahalleleri Kiraz Üreticilerine Yaprak Gübresi Dağıtımı gerçekleştirdik. Çayırköy - Durhasan - Kozluca mahallelerimizde toplam 46 dekar alana silajlık mısır ekimi yaptık. Süleymaniye-Yenice Mahallemizde toplam 20 dekar silajlık şeker sorgumu ekimi yapıldı. Ve bu ekimlerin ardından halkımızın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz silajlık mısır ve şeker sorgunu hasadı neticesinde 240 bin kg ürün elde ettik. Elde edilen bu ürünü de; üreticimize dağıtılmak üzere her biri 400 kilogramlık 600 adet silaj paketi haline getirdik ve dağıtımını yaptık.
“HİBE ÇALIŞMALARIMIZA İKİ KAT TALEP ARTIŞI VAR”
İzmitli 830 çiftçimize %70 hibe ile Nusrat tohumu desteği sağladık. Yine Nusrat buğdayı hibe projesinden yararlanan çiftçilerimize bu sefer de %90 hibe ile 22 ton üre gübresi desteğinde bulunduk. Bütün alanlarımızı ekmeye çalışıyoruz. Tarım alanlarımızı boş bırakmamaya çalışıyoruz. Buradan elde ettiğimiz ürünlerimizi çiftçilerimize zaman zaman ücretsiz, bazı zamanlarda da çok cüzi desteklerle dağıtmaya devam ediyoruz. Hibe çalışmalarımız, çiftçilerimizin çok memnun olduğu, ilk sene 348 çiftçinin başvurduğu, ikinci sene ise 880 çiftçi başvurdu. Yani iki kat artış var. Nusrat buğdayı çalışmamız önemli işlerden birisi oldu. Bu sene de devam edeceğiz.
“BU SENE ŞAP HASTALIĞI ENGEL OLDU”
Küçükbaş hayvancılığı destekleme kapsamında çiftçilerimize 1 koç 2 koyun 2 kuzu toplam 200 küçükbaş hayvan dağıtımını sağladık. Bu sene ilanları açtık ama şap hastalığı nedeniyle durduruldu. Hastalık geçince hibelerimize devam edeceğiz. İpekböcekçiliği geliştirme projesi kapsamında Süleymaniye mahallesindeki koza üretim tesisinde toplam 55 kg koza 4 kadın çiftçi ile hasat edildi ve bu hasat edilen kozalar Kozabirlik’e yollandı. Elde edilen gelir Kozabirlik tarafından üreticilere ödendi.
“6 BİN 940 ADET FİDE DİKİMİ YAPILDI”
Belediyemizin toplamda 65 dönümlük tarım arazisine 1.500 kg nusrat buğdayı ekildi. Elde edilecek ürün sosyal hizmet projesi olarak, un, kepek ve saman balyası haline getirilip ücretsiz olarak vatandaşlara dağıtılacak. İzmit kırsalında alternatif ürünleri arttırma projesi olarak 13 kişiye 2630 adet aronya fidanı dağıtıldı. Antalya Konyaaltı’nda “Aronya Kardeşliği Bahçesi” kuruldu ve İzmit Belediyesinin hibe ettiği 500 adet Aronya fidanı Antalya’da toprakla buluştu. Tarımsal Üretim Bahçemizde domates, anamur patlıcan, dolmalık biber, kapya ve demre biber, sakız kabak, fasulye fidesi başta olmak üzere toplam 6 bin 940 adet fide dikimi yapıldı. Tarımsal uygulama bahçemizde 1.500 Kg karpuz hasadı, 500 kg meyve hasadını çocuklarımızın da katıldığı bir etkinlikte gerçekleştirdik” dedi.