İzmit Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü öncülüğüyle ekonomik kalkınmayı vurgulamak ve sanayi tarihimizle ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Sanayileşme Öyküsü Sergisi’ Nikomedia Sanat Galerisi’nde açıldı. Sağlam Metal A.Ş Kültür Arşivi’nden fotoğrafların yer aldığı serginin açılış programına İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Sağlam Metal A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Koçak, Sağlam Metal Kültür ve Sanat Programları Yöneticisi Ömer Faruk Arslan, İzmit Sekalılar Dernek Başkanı Erdoğan Külah ve yönetimi, Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük, CHP Kocaeli İl Eski Başkanı Cengiz Sarıbay, CHP İzmit İlçe Eski Başkanı Hakan Çakar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
HÜRRİYET, “ÇOK KIYMETLİ BİR SERGİ”
Programda konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Bu sergi bizim için önemli bir sergi. Özellikle Cumhuriyet’imizin 100’ücü yılında sanayileşme öyküsünü anlatan kıymetli bir sergi. Kurtuluş Savaşından çıkmış, ekonomisi dışa bağımlı, Sanayi Devrimini ıskalamış ve üretemeyen bir Osmanlı’dan sadece 4 fabrika alan Türkiye Cumhuriyeti milli bir anlayışla yürüttüğü ekonomik kalkınma çalışmaları sonucunda 50’ye yakın fabrika kurarak ve ithalatı büyük bir oranda azaltarak Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının temellerini atmıştı.
“SEKA YALNIZCA BİR FABRİKA DEĞİLDİ”
Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu bu fabrikalar sayesinde genç Cumhuriyet’in ağır sanayi üretimi yüzde 152 olurken toplam sanayi üretimi ülke sınırları içerisinde yüzde 180 artmıştır. Bu sanayi üretim artış hızı o günkü ekonomik şartlarda dahi dünya ortalamasının üzerine çıktı. Hiç ama hiç kolay değildi. Ve tabi ki Seka Kağıt Fabrikası. Sadece bir fabrika değildi. Lojmanı, çıraklık okulu, ilköğretim okulu, spor salonu, hastane gibi kuruluşları da içinde barındıran büyük bir sosyal tesis haline gelmişti. Gerçekten sosyal anlamda İzmitlileri bir araya getiren sıcak bir yuvaydı. 1997 yılında adı özelleştirme listelerine girdi ve 2005’te tamamen kapatıldı. Aslında özelleştirme adı altında satıldı, hiç oldu gitti. O dönemin fabrika kuran zihniyetinden bu dönemin fabrika kapatan zihniyetinin en önemli somut örneklerinden bir tanesidir.
“SEKALILAR LOKALİNİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”
Bizler hala Seka gibi bir değerin özlemini duyuyoruz. Seka kimliğini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak adına hayata geçireceğimiz Sekalılar Lokalinde çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. 1-2 ay içerisinde inşallah tamamladığımızda Sekalılar Lokali bütün Seka dostlarının kullanımına sunulacak. Bu kimliğin gelecek nesillere aktarılması için önemli bir lokasyon olacak. Bugün ise Nikomedia Sanat Galerimizde bu anlattıklarımızın ışığını yayacak bir sergiye ev sahipliği yapıyoruz.
“BELGE NİTELİĞİNDE GÖRSELLER”
Sağlam Metal’in öncülüğünde hayata geçirdiğimiz; Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında Sanayileşme Öyküsü Sergisi. Ülkemizde açılan fabrikalardan gazete ve posterlerden görselleri siz değerli İzmitlilerle buluşturuyoruz. Aynı zamanda kentimizin kalkınmasında büyük payı olan Seka tarihine de belge niteliğinde görseller sunan önemli bir sergi. Cumhuriyet dönemi ekonomik kalkınmayı adım adım izleyebileceğiniz bu sergiyi bütün halkımızla paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.
“CESUR YÜREKLERİN ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUM”
Türkiye Cumhuriyeti’nin yaşadığı bu ekonomik gelişmeleri tarihsel süreçte inceleme fırsatı sunan Sağlam Metal Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Koçak’a, Sağlam Metal Kültür ve Sanat Programları Yöneticisi ve Emekli Albay Ömer Faruk Arslan’a gönülden teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız, iyi ki bizleri bu sergiyle buluşturdunuz. Ömer Bey’in Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi’mizin oluşmasında büyük emeği var, kendisine ayrıca teşekkür ediyorum. Her cesur yüreğin önünde saygıyla eğiliyorum” şeklinde konuştu.
KOÇAK, “FARKINDALIK YARATMAK İSTEDİK”
Sağlam Metal Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Koçak, “Biz Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılında sanayiciler olarak farkındalık yaratmak istedik. Burada gördüğünüz resimler 1923 yılından başlıyor. 100’üncü yılda İzmit Belediyesinin katkısıyla böyle bir sergi açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
KÜLAH, “EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
İzmit Sekalılar Dernek Başkanı Erdoğan Külah, “Seka ailesinin bir mensubu olmaktan her zaman gurur duydum. Gönül isterdi ki Seka devam etsin, üretim devam etsin. Seka devam etseydi bugün dışarıya bu kadar bağımlı olmayacaktık. Bu serginin kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
MEÇKELİ, “SEKA’YI UNUTTURMAMAYA GAYRET EDİYORUZ”
İzmit Sekalılar Dernek Başkan Yardımcısı İsmail Meçkeli, “Seka’yı unutturmamaya elimizden geldiği kadar gayret ediyoruz. Çünkü çok önemli bir kurumdu. Hala da eksikliğini hissediyoruz. Biz 10 sene bazı yerlerle temas ettik, derneğimize bir yer tahsisi için çok uğraştık. Ama Fatma Hanım kendisi bizi davet ederek güzel bir lokasyon tahsis edeceklerini söyledi. Kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi.
ALTILAR, “ÇOK ANLAMLI BİR SERGİ”
İzmit Sekalılar Derneği üyesi İsmail Tamer Altılar, “Sayın Başkanıma özellikle saygılarımı sunmak istiyorum. Bugün 18 Nisan kâğıtçılığın kuruluş günüdür. Böyle güzel bir günde bu serginin açılması çok anlamlı oldu. Ayrıca Sekalılara bir yer tahsis edecek olan Fatma Başkanımıza teşekkür ediyorum. İzmit denince Seka, Seka denince İzmit akla gelir” ifadelerini kullandı.