Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından alandaki yüksek ve hakim noktaya planlanan cami projesi son olarak ranta kurban oldu. Konuyu Meclis gündemine taşıyan İyi Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan “Konudan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın haberi var mı?” diye sordu.

ASKERİ ALANI MİLLETE DEĞİL RANTA AÇTILAR

Sultan Orhan Mahallesi içerisinde yer alan D-100 karayolu cephe olan devasa alanda yapımı planlanan “Gebze Millet Bahçesi” projesindeki rant paylaşılamıyor. Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cami yapılsın diye belirlediği noktaya cami yapımından vazgeçildi. Alana Galericiler Sitesi’nin yapılması kararlaştırıldı. Ancak gelen tepkiler üzerine konu mahkeme sürecine taşındı. Gebze Belediyesi ise skandal Ankara’dan duyulmadan Galericiler Sitesi’nden vazgeçti. Şimdi ise cami için belirlenen alana AVM yapılması konusunda Gebze Belediyesi’nde çeşitli yollar aranıyor.

ORASI GEBZE’MİZE YAKIŞAN BİR CAMİ ALANI, HARCATMAM!

Cami yapılacak alanın ranta açılacak olmasına tepki gösteren İYİ Partili Lütfü Türkkan ise konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Beştepe’nin konuya dikkatini çekmeyi başardı. İYİ Parti Kocaeli Mv. Lütfü Türkkan soru önergesinde ibadet alanının ticaret alanına dönüşmesine dikkat çekerek, Bakan Murat Kurum’a “Camii için belirlenen alanın ticaret alanı olarak değiştirilmesinden alanı camii olarak projelendiren Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bilgisi var mıdır? diye sorarak konuyu açığa çıkarttı.

Türkkan'ın soru önergesi şu şekilde:

Kocaeli Gebze İlçesi Sulta Orhan Mahallesi sınırları içerisinde, D-100 karayoluna cephe eski askeri alan Gebze Millet Bahçesi olarak belirlenmiştir. Önceki ziyaretleri kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından millet bahçesi için belirlenen alanın en yüksek ve hakim noktasına ise bir cami yapılması kararlaştırıldı. Ancak millet bahçesi alanında cami yapılması için ayrılan alanda 57.400 m2 olmak üzere galericiler sitesi olarak Gebze Belediyesi tarafından belirlendi. Konu yargıya taşındıktan sonra ise bu konuda belediye tarafından geri adım atıldığı ve alanın AVM yapılması için çalışmalara başlandığı iddia edilmektedir.

Millet bahçesi olarak ayrılan alandaki hakim noktada cami olarak belirlenen ibadethane alanın ticaret alanı olarak belirlenmesi ve bu konuda çaba içerisine girilmesi kabul edilebilir bir durum değildir.

Yukarıdaki bilgiler çerçevesinde;

Çevre ve Danışmanlık Sektörü KOTO’da toplandı Çevre ve Danışmanlık Sektörü KOTO’da toplandı

1) Gebze Millet Bahçesi olarak belirlenen alandaki hakim noktaya camii yapımından neden vazgeçilmiştir? Neden camii için ayrılan rant bölgesi haline getirilip öncelikli olarak galericiler sitesi alanına dönüştürülmek istenmiştir?

2) Camii için belirlenen alanın ticaret alanı olarak değiştirilmesinden alanı camii olarak projelendiren Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bilgisi var mıdır?

3) Gebze Millet Bahçesi için askeriyeden devir alınan araziyle ilgili olarak neden kamu yararı gözetilerek yeşil alan olarak kullanılması yerine ticaret alanı olarak kullanılması yönünde çabalar sürdürülmektedir? Bu alanın ranta kapatılmasının önüne kim ya da kimler tarafından geçilmektedir?

4) Bakanlığınız tarafından Gebze Belediyesine, millet bahçesi olarak belirlenen alanla ilgili herhangi bir görüş ve tavsiye sunulmuş mudur?