Bu tüketim çağında, geri dönüşüm kavramı her zamankinden çok daha önemli ve göz ardı edilmemesi gereken bir kavram haline geldi.
Geri dönüşüm hayatımızın her alanında olabileceği gibi bu yazımda dijital çağın beraberinde getirdiği e-ticaret ve e-alışveriş kavramlarının ortaya çıkardığı aşırı tüketimin geri dönüşümde nasıl bir rol oynayacağından bahsetmek istiyorum.
Her birimiz elimizdeki telefonlarla günün her saati, ihtiyacımız olup olmadığına bakmaksızın kıyafet, çanta, ayakkabı gibi tekstil ürünlerinin alışverişini yapmaktayız. Çoğumuzun dolabında ihtiyacımızdan fazla tşört, kot, ceket ve ayakkabı bulunmakta. Her birimiz tek bir tıkla, kontrolsüzce bir kot pantolonu kolayca sepetimize eklerken o tek bir tıkın doğaya verdiği zararı göz ardı ediyoruz.
Bir kot pantolonun üretimi sonucu ortaya çıkan binlerce ton kimyasal atığın ve karbon emisyonunun hem doğaya hem canlılara hem de insanlara verdiği zararı yok sayarak dolabımızda onlarca kot pantolona yer açıyoruz. Kıyafet ve tekstil üretiminin zararlarını dijital çağın verdiği kolaylık yüzünden arka plana atmayı tercih ediyoruz.
Ama dijital tüketim çağındaki bu olumsuzlukları istersek olumlu girişimlere de dönüştürebilir, ‘tekstil ürünleri için geri dönüşüm’ kavramını ikinci e ticaretini destekleyerek ve bunun bir parçası olarak geliştirebiliriz.
Çok istediğimiz bir çantayı almadan önce ikinci el eşyalar satan bir uygulamadan bu çantayı artık kullanmayıp satışa çıkarmış olan bir insandan bu çantayı satın alabilir, hem ekonomik kar sağlayabilir hem de doğaya salınan o zehirli gazların bir nebzede olsa önüne geçebilirsiniz.
İkinci el alım-satım yapmak eski zamanlarda çoğu ‘sözde’ elit kesim için ‘kalitesiz’ bir davranış olarak damgalanmış olsa da günümüzde artık bu düşünce tarzı yavaş yavaş tam tersine dönmeye, ikinci el alım-satım davranışları tekstil alanında geri dönüşüm için bir temel taş haline gelmeye başlamıştır.
İşte tam da bu yüzden siz de, bugünden itibaren kullanmadığınız çantaları, elbiseleri satmaya, almak istediğiniz pantolonları almadan ikinci elini araştırmaya başlayın. Başlayın ki o çok büyük giyim firmalarının, ayakkabı şirketlerinin doğaya verdiği zarar bir nebze de olsa azalsın, soluduğumuz havaya daha az kimyasal karışsın…