Merhaba sevgili 7/24 takipçileri. Ben Orhan Yılman. 1965 İzmit doğumluyum. İzmitli olmaktan gurur duyanlardanım.

Hayvan sever olmaktan da hayvanları koruyup kollamaya çalışmaktan da çok mutluyum.

*

Bana göre hayvan sever bir insan olmamın sebebi; rahmetli babamın 3 yaşındayken bana hediye ettiği, adı Beyaz olan ilk evcil hayvanım  tavşandır.

O günlerden içimizdeki bu hayvan sevgisini büyüterek bu günlere geldik, eşim ve ben meslek  hayatlarımızı sonlandırdıktan sonra, yıllarca müşterisi olduğumuz Ncity AVM de yer alan ORBİ PETSHOP'un işletmeciliğini aldık ve çok severek de devam ediyoruz.

*

Madem ki size MERHABA'ma ilk evcil hayvanımdan bahsederek başladım , bugün sizlere ilk evcil hayvanınızı sahiplenirken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatmak istiyorum.

BİR EVCİL HAYVANA SAHİP OLMAK İÇİN

Önce EKONOMİK ÖZGÜRLÜK olması gerek.

Bir evcil hayvana sahip olmanın, bir çocuğa sahip olmaktan farkı yoktur.

Yemek, bakım, oyuncak, veteriner bakımı ve tedavi gibi olmazsa olmaz masrafları vardır. Bu masraflar seçeceğiniz hayvanla da alakalıdır.

Mesela, kedi yada köpek sahiplenmek balık veya kuş sahibi olmaktan daha maliyetlidir.

*

Alerji testi gerekir.

Sizin, aileniz ve edindiğiniz evcil hayvan için bu konu çok önemlidir. 

Mutlaka alerji testini yaptırmanız yada sahipleneceğiniz hayvana sahip bir arkadaşınızın yanında bir kaç saat geçirmeniz yeterli olacaktır.

*

YAŞAM TARZI'nızın da evcil hayvan bakmak için uygun olması gerekir. Gününüzün büyük bölümü işte geçiyorsa, evinize yorgun argın sadece yatmak için gidiyorsanız lütfen evcil hayvan sahiplenmeyiniz.

Evcil hayvanlar sürekli ilgi, sevgi ve bakım ister.

Evcil hayvan edinmeden önce YAŞADIĞINIZ YER'in bu hayvana uygun olup olmadığına çok dikkat etmelisiniz.

Mesela çok katlı bir apartmanda yaşıyorsanız, sürekli havlayan bir köpek komşularınızı rahatsız edebilir ya da çok yüksek binalarda kedilerin camdan düşmesi gibi tehlikeler yaşayabilirsiniz (ayak kırıkları ve dudak yarıkları gibi).

Bu nedenlerden dolayı sahiplenmekten istediğiniz hayvan hakkında ARAŞTIRMA yapıp bilgilenin.

Sadece sevimli olduğu için değil, ailenize, evinize, işinize ve yaşam tarzınıza uygun olan evcil hayvanı seçin.

Tabiki bu kararları almadan önce güvenilir ve uygun veteriner seçin.

Evcil hayvanınız hastalandığında yada herhangi bir yaralanma durumunda ulaşmanız gereken ilk kişi VETERİNER HEKİM'inizdir. Veterinerler evcil haynınız hakkında en önemli bilgi kaynağınızdır.

Tüm bu standartları yakaladınız ve evinize getirdiniz;

Peki şuan ne yapmalıyım?

Onu hemen taşıma baksından çıkartıp kucağıma almalı mıyım, yoksa .......?

Cevabım tabiki hayır.

Önce kedinizin ( kapalı tuvalet ve paspası, tırmalama tahtası, kedi evi ve yatağı, en sağlıklı olan çelik mama ve su kabı, oyuncaklarından oluşan ) yaşam alanını hazırlamalısınız.

Daha sonra taşıma baksının içinde olan kedinizi bakstan çıkartıp direk olarak kapalı tuvaletin içine yani kedi kumunun üzerine bırakın.

Arkanızı dönüp o yokmuş gibi ailece rutin yaşantınıza devam edin.

O minik belki saatlerce oradan çıkmayacak belki kumun üzerinde uyuyacak, uyandığında kapalı tuvaletin içinden sizleri izleyecek, bırakın izlesin.

Bu durum belki 1 saat belki 1 gün bile sürebilir. Bunun sebebi ise evcil hayvanların güvenilir anne yanından ayrılıp hiç bilmediği bir yere geldiği için aşırı strese girmeleridir.

Bu süreçte tüm aile fertleri sabırlı olmalıdır. Minik can size güvenip tuvaletinden çıktığında bırakın yeni yaşam alanını tanısın.

Emin olunca o size gelecektir. İşte o andan sonra sizin ve aileniz için bir sevgi yumağının içinde yıllarca sürecek bir birliktelik başlamış demektir.  :)

Yeni yazılarımla yeniden görüşmek üzere....