Derviş, rahatsızlığı dolayısıyla uzun süredir ABD'de tedavi görüyordu.
Kemal Derviş, 10 Ocak 1949'da İstanbul'da doğdu.
İngiltere'de Londra Ekonomi Okulundan ekonomi alanında lisans ve lisansüstü derecelerini aldıktan sonra ABD'nin Princeton Üniversitesi'nde doktorasını yaptı.
1973-77 yılları arasında ODTÜ ve Princeton Üniversitesi'nde ekonomi alanında ders verdikten sonra, 1977'de Dünya Bankası'na girdi. Bu kurumda 1996 yılında Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu başkan yardımcılığına yükseldi.
Kasım 2000 ve Şubat 2001'de yaşanan iki mali krizin ardından Türkiye'ye davet edildi. 22 yıldır sürdürdüğü Dünya Bankası'ndaki görevinden ayrılarak 13 Mart 2001 tarihinde Bülent Ecevit Hükümeti'nde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlendi. 2002 Ağustos ayında başbakan yardımcısı Devlet Bahçeli ile görüş ayrılığına düşerek görevinden istifa etti.
3 Kasım 2002 seçimlerinde CHP'den İstanbul milletvekili seçildi.
9 Mayıs 2005 tarihinde milletvekilliğinden istifa ederek Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) başkanlığı görevine atandı. 2009 yılında bu görevi Yeni Zelanda'nın eski Başbakanı Helen Clark'a devretti.
EKONOMİYE BAKIŞI NASILDI?
Kemal Derviş, piyasa yanlısı, IMF ve Dünya Bankası’nın yörüngesinde bir ekonomi programının izlenmesi gerektiğini savundu. “Büyüme” için iç tasarruflara yönelmenin zorunlu olduğu görüşündeydi.
Kamuculuğa karşı olan ve yurttaşın "kemer sıkmasına" dayanan yaklaşımı nedeniyle eleştiriler aldı. Onun görevde olduğu dönemde çıkarılan “sosyal güvenlik reformu”, tüm çalışanların emeklilik haklarını önemli ölçüde tırpanladı.
Derviş, AKP’nin 2007’ye kadar olan icraatını olumlu bulduğunu açıklamıştı. AKP, iktidarının ilk yıllarında Derviş'in piyasacı politikalarını önemli ölçüde benimsedi.