Dün, Bugün, Yarın: Rıza Kuas

29 Ekim 1981’de Rıza Kuas bu dünyadan göç etti.

Beni sol fikirler ile tanıştıran babamın üyesi olduğu DİSK’in eylemleriydi, oradaki devrimci kelimesi o gün dikkatimi çekmişti.

Tek evin tek çocuğu olarak rahatça okudum ve bugün bir işim var.

Birçok işçi çocuğuna göre çok şanslıydım, çünkü babam Lastik-İş sendikasının üyesiydi. Rahmetli dedem İsmail Hakkı Kılıç da aynı şekilde Pirelli’de çalıştı ve Lastik-İş üyesiydi.

Bugün bu özgüvenimi ve tüm olanaklarımı onlara borçluyum.

Aynı zamanda başka bir mücadele adamına…

Lastik-İş’in kurucusu Rıza Kuas’a…

Rıza Kuas aynı zamanda Türkiye İşçi Partisinin kurucularındandı, bugün saflarından olmaktan gurur duyduğum partiye…

Kendisi 1965 yılından TİP sıralarından meclise girdi. Sermaye çevrelerine ruhunu satmış tüm siyasi partilere karşı mücadelesini TİP bünyesinde verdi.

Koltuğundan ziyade hep alanlarda oldu, günümüzün solcu(!) milletvekilleri gibi oturduğu yerden konuşmadı.

Bugün Türkiye’nin sendikal mücadele tarihinde Rıza Kuas’ın imzası var.

Patronların “sezon yapma” politikalarına karşı yıllarca mücadele verdi, 1962’de bu uygulama kaldırıldı. Derby Lastik Fabrikasında “Üstünü Aratma” kampanyasını başlattı, Fargo Lastik Fabrikasında lokavta karşı çıkarak sakal bırakma eylemini başlattı.

15- 16 Haziran’ın örgütleyicilerinden olan Rıza Kuas gözaltına alınan işçilere uygulanan şiddet konusunda Kemal Nebioğlu ile hazırladıkları bildiride şu ifadelere yer verir:

"...Dillerinin ucuyla demokrasiden dem vuranların, kanundan bahsedenlerin bu hareketlerden haberdar olduklarını da bilmekteyiz. Bu kişileri son defa uyarıyoruz. Anayasa çizgisine girsinler. Bu davranışlara son verilmezse, işçilerin Anayasal haklarını savunacaklarını, fabrikalarda pasif direnişe geçeceklerini ilgililere duyurmak isteriz".(1)

Rıza Kuas’ın hayatını bir yerlerden okumadım. Babamın bir işçi olarak üyesi olduğu Lastik-İş sayesinde öğrendim.

Ve çok iyi biliyorum Türkiye’de binlerce Rıza Kuas var. Güvenebilecekleri yol arkadaşlarını bekliyorlar. Çünkü biliyorlar ki emekçilerin iyi ücretlerle ve mobbinge uğramadan çalışma koşulları Wyndham otelin çatı katında kazanılmayacak.

Bugün Rıza Kuas’ın mirası hala ayakta… Ancak geleceği konusunda şüphelerimiz var.

TİP ve Lastik-İş’in kurucusu Rıza Kuas’ın inadına ve inancına sahip birçok emekçi var. Bunu biliyoruz ve onların da güvenebilecekleri bir adresi var : Türkiye İşçi Partisi

29 Ekim 1981’de hayata gözlerini yumdu Rıza Kuas.

Cumhuriyetin 100.yılında kendisini minnetle anıyorum.

https://haber.sol.org.tr/yazar/bitmeyen-kavganin-devrimci-sendikacisi-riza-kuas-317209

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Batur Kılıç - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak 7x24 Kocaeli Haber ve Yaşam Portalı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan 7x24 Kocaeli Haber ve Yaşam Portalı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler 7x24 Kocaeli Haber ve Yaşam Portalı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı 7x24 Kocaeli Haber ve Yaşam Portalı değil haberi geçen ajanstır.