Bundan 35 sene önce Türkiye’de vizyona girdiği günden itibaren jenerasyonları peşinden sürüklemiş ve ‘motosiklet’ tutkusunu körüklemiş efsane film Top Gun’un efsaneleşmiş oyuncusu – Tom Cruise; sonrasında hemen her filminde farklı bir motosikletle ‘şekli’ni korumaya devam etti.
Pek çok insana ‘motosiklet’e binmesi için ilham veren filmlerin sayısını arttırmak mümkün elbette.
Bizim ‘yerli ve milli’lerden gerçek motorcular Kaan Çaydamlı ve Mete Avunduk’tan esinlenerek çekilmiş Kaybedenler Kulübü’ndeki Nejat İşler’in çizdiği ‘looser-kaybeden’ de olsa ‘karizma’ şekil hala hafızalarda.
Top Gun’da ki gibi askeri disiplinle yaşıyor olun ya da Kaybedenler Kulübü’nün bohem çizgisinin izini sürenlerden olun; hangi uçta ya da arada derede olursanız olun bu iki yamacın ortak noktası: MOTOSİKLET TUTKUSU.
Son yıllarda vatandaki siyasi mevzularla hayatımı tam anlamıyla 'karmaşa'nın merkezi yaptığıma şahit olan dostlarım Aylin- Orhan Yılman çifti, beni o karmaşadan çekip alabilecek en değişik 'hoşluk'la tanıştırdı. O güne dek kendilerini üstünde görüp, o hoş görüntülerine arkalarından daima 'maşallah' dediğim motor tepesine alıverdiler bendenizi de!
Bir iki artçı sürüş, bir iki gece kısa sürüş derken
baktılar bu işi ben çok sevmeye başladım, "Gel motosikletle tanıştın şimdi de kulübümüzle, Yasin Hoca ve diğer arkadaşlarımızla da tanış" dediler. İkiletmedik biz de.
MOTOLİMİT MOTOSİKLET KULÜBÜ, Kocaeli'de yeni kurulmuş bir kulüp.
Ama sizi Yasin hoca ve arkadaşlarıyla tanıştırmadan önce, kendimce derlediğim şu notları paylaşmalıyım.
MİLYONLAR HANGİ DUYGU YA DA SEBEPLERLE 'MOTOSİKLET' TUTKUSUNDA BULUŞUYOR?
Motosiklet tutkunları, motor kullanmaya değişik şekillerde başlasalar da 'Neden Motor?' sorusuna verdikleri cevaplar benzeş.
-Motosikletin özel bir ruhu var. Karizması var. Özgürlük hissinin sembolü.
-Rüzgar, yol, hız ve adrenalin sevgisini birarada karşılıyor. Eğlenceli ve meydan okuyan.
-Ekonomik ulaşım, trafikten kaçma, zaman kazanma.
-Stresten uzaklaşma, sosyalleşme (motorcu dayanışması), dostluk, arkadaşlık.
YASİN HOCA VE MOTOLİMİT MOTOSİKLET KULÜBÜ ÜYELERİYLE TANIŞMA
MotoLimit Kulübü üyeleri her hafta salı günü, Kulüp Başkanı ve eğitmeni Yasin Şengün ile toplanıyor. Misafirlerin de katılım yapabildiği toplantılarda teorik konular anlatılıyor ve sonrasında da toplu sürüş gerçekleştiriliyor.
Yasin Hocaya anlattırdım. "Hocam nasıl başladı bu motor işi sizde?"
2015 yılında 150 cc motosiklet ile bu tutkusu başlamış. İnternette motosiklet videoları izleyerek kendini geliştirmeye çalışmış, 2015 yılı sonu itibariyle ehliyet sınavları için pratik eğitim alan motosiklet tutkunlarına eğitimler vermeye uzanan bir tutku olmuş onda bu. Türkiye’nin en iyi hocalarından aldığı profesyonel eğitimler ile kendini daha da geliştirmeye devam etmiş.
2019 yılında ise Türkiye Motosiklet Federasyonu'nun açmış olduğu Eğitmen programını başarıyla tamamlayıp TMF eğitmenleri listesine ismini yazdırarak Kocaeli’ deki 5 eğitmenden biri olmaya hak kazanmış.
2023 yılı itibariyle MEB onaylı Motosiklet Güvenli Ve İleri Sürüş Teknikleri Eğitmeni olarak hem tutkusunu sürdürüyor hem de bu işe tabir-i caizse 'alaylı' başlamış olanların can güvenliği için teknik ve diğer eğitimlerini tamamlamaya dönük hocalığına devam ediyor.
Yasin Şengün tek başına da değil bu tutkusunda. Güzel eşi sevgili Seda Şengün de gerçek bir motor tutkunu! Sanmayın ki 'kadın' diye geri durmuş. Hali hazırdaki motoru (kocaman) ama kendisine küçük geldiği için yakında daha heybetlisini alma planları yapıyor :)
Karı-koca el ele verip bu en güzel ortak tutkularını işle de buluşturmuş ve çok hoş bir atmosfere sahip bir kafe kurmuşlar: CAFE MOTOLatte
MotoLATTE Cafe, Alikahya Atatürk Mah. Güneysu cad. No:59/A İzmit/KOCAELİ'de.
İddiayla söylüyorum; motosiklet tutkunuysanız eğer aileniz ve dostlarınızı alacak bir gün mutlaka yolunuzu oraya düşüreceksiniz. Aile ortamı ve dost insanların sunumları sadece ortak tutkusu motosiklet olanlar için değil kuşkusuz, onlar dostluklarını mekanda tüm dost insanlara sunuyor.
TOPLANTI BAŞLIYOR
Biraz sohbet muhabbet, sonra katılımcıların tamamlanmasıyla toplantı başlıyor. Yasin Hoca, Kulüp'ün yönetim kurulu üyesi yardımcısı Av. Merve Gökçe ile birlikte video görüntülerle anlatmaya başlıyor.
Toplantıda her hafta seçilmiş bir konunun yanısıra motorcuların sorularına da yanıtlar veriliyor.
KADIN MOTOSİKLETÇİLERİ YABANA ATMAYALIM!
Toplantı bitiminde, Değirmendere'ye yapılacak 'toplu sürüş'e başlamadan önce başlıyorum motorcularla sohbete. Doğal olarak kadın motorculara çevriliyor algıda seçiciliğim! Hiç de azımsanmayacak kadar çoklar! Ne gurur ve ne şahaneler!
Sonra tek tek sormaya başlıyorum hemcinslerime.
"Nasıl başladınız? Yolda yaşadığınız zorluklar?"
Av. Merve Gökçe şahane özetliyor:
"Motor tutkusu aslında benim hayatıma babam ile girmişti, daha küçükken eski model bir Jawa'nın deposuna oturtup gezdirirdi beni. Daha sonrasında 2 sene önce kendi motorumu aldım ve sonrasında da tabiki eğitim aldım. Eğitimden sonra tecrübe edindikçe motosiklet ile birlikte kendime dair daha özgüvenli olmaya başladım ve hayatıma da hem sosyal anlamda hem sorumluluk hem de tutku anlamında birçok şey kattı. Şu an onu hem ulaşım aracı hem gezi aracı hem de yeri geliyor sadece kendimi iyi hissettiğim için kullanıyorum. Sürerken sadece AN'a odaklanıyorsun ve motosiklet üzerinde gezmek, rüzgarı hissetmek, yeni yerler keşfetmek, havayı koklamak ayrı bir keyif benim için."
JALE GÜL: TEK BAŞINA KOCAELİ'DEN İZMİR'E YOLCULUK
Jale hoca sınıf öğretmeni. Tutkusu küçükken abisinin bisikletine bindiği an başlıyor. Sonra hiç kimsenin haberi olmadan motor ehliyeti sınavlarına giriyor. O gün bugün de motor tepesinden hiç inmiyor. Tek başına İzmir'deki kamp alanına yaptığı sürüşü anlatırken hayranlıkla dinliyorum. Hala çevresinde eleştiren ya da motorun tehlikeli olduğuna dair uyarılarda bulunanlara tek cevabı var: "Size göre öyle."
GÜLAY ÖZAVCI: Rakamlarla mücadele eden yoldaki sorunlarla hayli hayli eder!
O muhasebeci. Toplantıda ben gibi misafir olanlardan. Motor tutkusu, işine gücüne giderken motorun sağladığı kolaylıkla birlikte pekişmiş olanlardan. Kask'ı soruyorum ve ekliyorum: "Aslında yollarda şahane bir kamuflaj da öyle değil mi?" Cinsiyet ayrımcılığının her dalda sürdüğü vatanda, trafikte aracıyla sıkıştırılan kadınlara göre çok daha kolay motosiklet kullanmak.
DEĞİRMENDERE'YE TOPLU SÜRÜŞ BAŞLASIN!
Bu toplu sürüş denen şeye, yolda denk geldiğinizde çok hoş bi manzara olduğunu düşünürsünüz. En ön yargılı kişiler bile bence bu görüntüden hoşnuttur aslında.
Bireysel motosiklet kullanımından farklı olarak; toplu sürüşlerde, diğer motorcu arkadaşlarını 'koruyup kollama' da işin içine giriyor. Bu da kuşkusuz ilerleyen süreçte bir takım ruhunu da artı kazanım olarak motoseverlerin hanesine ekliyor.
Yasin Şengün hoca, takımı numaralandırdıktan sonra artık yola çıkmaya hazırız: Bekle bizi Değirmendere!
Güvenli bir yolculuğun sonunda Değirmendere'deyiz.. İşte şimdi sohbet, muhabbet zamanı.
Motor tutkusunun bir çeşit hastalık olduğunu düşünenler için bir not: Bu hastalığın etki alanı çok geniş. Ekmek parası için motor kullanan motokuryelerden, yarış sporcularına ve modifiye motor tutkunlarına kadar uzanan bir yelpaze bu: renk renk. Her yaş, her sınıf ve statüden milyonlarca insanı aynı duygularda birleştiren.
Siz de bu tutkuyla tanışmış ya da tanışmak isteyenlerdenseniz bir jest yaparak koyayım noktayı. MotoLimit Kulüp Başkanı Yasin Şengün'e ulaşmanız kafi: 0541 299 3433
Son not: Osman Kahraman dedi ki, 10'dan fazla buff (motosikletçi bandanası) bağlama/kullanma şekli varmış. Çok fonksiyonlunun çok'u desek mantıklı! Öğrenmeye devam!
Haber: Duygu Mert