Zamanların en iyisini ve en kötüsünü yaşıyoruz. Bir tarafta iletişim araçlarının ve bilginin yaygınlaşması, diğer tarafta bilgi bozuklukları.

İnternet aracılığıyla dayanışma örülebilirken, diğer tarafta kolayca kitleselleşen komplo teorileri var. Amerika’da düz dünyacılar, Pizzagate ve Qanon destekçilerinin sayısı azımsanamayacak kadar fazla. Bizde ise komplo teorilerinin bayrakçılığını yapan Yeniden Refah Partisi var.

Sosyal devletin yok edildiği bu dönemde yoksullaşma 'yalnız kalmış' milyonları sarsıyor. Güvenlik görevlisi, bekçisi ve polisiyle devlet yurttaşını korumaktan aciz... Adalet sistemi hiçbir şekilde işlemiyor. Tüm bunların yaşandığı bir süreçte pandemi ve deprem gibi felaketler ile 'kimsenin hiçbir yerde güvende olmadığı' bir döneme girdik. Bu güvenlik krizleriyle dolu dönemde aşırı sağ söylemler siyasette kolayca yer edinebiliyor.

Özdeşleşme Siyaseti ve İklim Krizi

Günümüzde Avrupa ve Türkiye'deki aşırı sağ siyaset bir ideolojik duruştan ziyade, toplumların güvenlik kaygılarını tetikleyen belli özel temaları gündeme taşıyarak karşımıza  çıkıyorlar (Atikkan,2014). Örneğin, başıboş köpek sorunu veya sığınmacı sorunu gibi geniş yelpazedeki farklı temalar ile sesleniyor ve bu temalar ile 'özdeşleşmeye' çalışıyorlar. Çünkü 'söylenmeyeni (söyleyerek,' 'ifşalayarak' ve toplumsal yardımlaşma pratikleri kurarak toplumun hem ekonomik hem pandemi gibi çeşitli nedenlerle yaşadığı güvensizliği belirli radikal söylemler etrafında inşa etmeyi hedefliyorlar ve bu sayede seküler kesimler ile de temas kurabiliyor.

Fatih Erbakan, küresel ısınmaya dair 16 Eylül tarihinde bir video paylaştı; küresel ısınmanın abartıldığını ifade ediyor. Yukarıda YRP’nin siyaset yapma pratiklerini de ele aldığımızda YRP’nin buradaki söylemleri rastgele değil. Uluslararası kurumlara ve onların politikalarına hepimiz şüpheyle yaklaşıyoruz, bunun farkında olan YRP 'Siyonizm' kavramını da öne çıkaran bir tarzla siyasi hattına geniş bir toplumsal kesime çekmeye çalışacaktır. Böylesine komplo teorileri yalan haber ve bilgi bozuklarıyla kolayca desteklenebiliyor ve sosyal medya aracılığıyla büyük toplamları etkileyebiliyor.

Hal böyleyken mevcut siyasi atmosferde YRP’nin sıçramalar yapması gayet olası görünmektedir.

Nasıl Yapmalı?

'Yerli ve milli' kavramı çerçevesinde inşa edilen siyaset tarzına bir alternatif üretmenin yolu üzerine yerel siyaseti merkeze alarak konuşmalıyız. Bunu yapacak olanlar da siyasetin ve toplumsal mücadelelerin dükkancıları ve dinazorlarından bıkmış genç ilericiler olabilir. Çünkü toplum ile,birbirimiz ile diyalog için öncelikle insanlara olan inanç gerekmektedir (Freire, 2014)

Bu kentin genç ve geleceğe umutla bakan siyasetçileri bir araya gelmeli, bir araya gelmek ile kastedilen eylemde ortaklaşmaktan ziyade kentin sorunlarını ve kendi deneyimlerini paylaşarak karşılıklı bir deneyim paylaşımı gerçekleştirmeli, birbirimizin algılarını açmamız gerekiyor.

Bu kentin genç ve geleceğe umutla bakan siyasetçileri bir araya gelmeli ve ideolojik bir ortaklaşma kaygısı taşımadan, kentin sorunlarını tartışarak bir deneyim paylaşımı gerçekleştirmeli, birbirlerinin algılarını açmalı.

Eski dünya ölüyor, yeni dünya doğmak için mücadele ediyor. Canavarların zamanında biz genç ilericilere tarihi bir görev düşüyor.

(1) https://teyit.org/ekipten/bilgi-bozuklugunu-anlamak-icin-kavramlar

(2) Atikkan, Z. (2014). Avrupa benim: Batı Avrupa'da aşırı sağın yükselişi. Metis Yayınları.

(3)Paulo Freire (2014). “Pedagogy of the Oppressed: 30th Anniversary Edition”, p.65, Bloomsbury Publishing USA